PROGRAM:Na tečaju se boste spoznali z osnovami swinga. Termin Swing ples označuje skupino plesnih zvrsti in stilov, ki so nastali kot odziv na swing glasbo iz 1920., 1930. in 1940. let. Danes pa pod tem terminom mislimo predvsem na Lindy Hop, vedno bolj popularen ples v paru.
Večina swing plesov se je začela v afroameriških skupnostih, kot ljudski afroameriški ples, pri nadalnjem razvoju pa je veliko pripomogla angloameriška skupnost in ostale etnične skupine. Balboa je znan primer takega razvoja.

 

Tehnično je ples starejši od swing glasbe in se ga navadno povezuje z Dixielandom, vrsto jazz glasbe, ki se je razvila v New Orleansu na jugu ZDA. Plesi, kot so Black Botton, Charleston, Tep in drugi, še vedno pripadajo družini swing plesov. Te plesne zvrsti so se širile z jazz glasbo in migracijo temnopoltega prebivalstva v večja mesta, kot so New York, Kansas City in Chicago.

Tečaj je namenjen dijakom, študentom in odraslim.

 

TRAJANJE:Tečaj zajema osem vaj in poteka enkrat tedensko po 90 minut

 

URNIK:Termin bo določen, ko bo zbranih dovolj prijav.

 

CENA:Cena za 8 vaj (2 meseca) – 65,00 EUR (55,00 EUR študenti in dijaki)

 

MENTORJI:Nataša Kastelic - SwingLady

 

NATAŠA O SEBI:S swingom sem se prvič srečala leta 2006, ko sem začela obiskovati swing tečaje v Ljubljani. Začetnih korakov me je naučil plesni koreograf Sajles Šinkovec, New Yorčan s slovenskimi koreninami, ki je swing pripeljal v Slovenijo.

 

Začela sem s tečaji six count swinga, ki ga v drugih državah pojmujejo kot east coast swing. Nato sem nadaljevala s tečaji lindy hopa, balboe, charlestona. Same tečaje, ki jih je vodil Sajles, smo dopolnili z raznimi swing festivali, kjer so učili znani plesni učitelji iz Londona, Pariza, New Yorka...


Po kakem letu, me je Sajles prosil, da mu pomagam pri učenju, mi razložil tehniko učenja, in po dveh letih sem že sama učila - učila sem predvsem začetnike.
Swing scena v Ljubljani je kar močna, vendar pa east coast swinga poleg mene, Sajlesa in Krištofa ne uči nihče več. Ostali so se vsi bolj usmerili v Lindy hop in Balboo.

Učila sem predvsem v Ljubljani preko društva VINTAGE, ter na raznih prireditvah na šolah, poleg samega učenja, pa sem tudi nastopala v Sajlesovi skupini, predvsem v kazinoju Kobarid, na športniku leta... Nastopala pa sem tudi v dveh videospotih: Frenk Nova - Rumbala in Carpe Diem - Jutr.

 

Učim predvsem east coast swing, ki ga dopolnimo z lindy charlestonom in 20's charlestonom.