PROGRAM:Korenine orientalskega plesa segajo daleč nazaj v zgodovino (prve dokaze o njegovem obstoju so našli že na jamskih slikarijah). Hipotez o njegovem namenu in vzroku za nastanek je več, prevladuje pa mnenje, da je šlo najprej za religiozno vrsto plesa, ki je posnemal gibe rojevanja in naj bi služil kot izraz zahvale ženskam, kot ustvarjalkam novega življenja, poleg tega naj bi bil njegov namen tudi priprava na porod.

 

Skozi čas je ta ples prevzel vlogo družabne dejavnosti. V arabščini so ga poznali pod imenom Raks Sharqi in so ga plesali moški, ženske in otroci ob različnih priložnostih prazničnega značaja ter doma. V prostorih, kjer so bile moške in ženske družbe ločene, so ljudje plesali eden za drugega za zabavo v vsakdanjih ali prazničnih oblačilih. V tej obliki se je Raks Sharqi obdržal do začetka 19. stoletja, ko so na Bližnji vzhod zaželi množično prihajati Evropejci. Pod njihovim vplivom je bil ta ples postavljen v javnost in je bil kmalu iz majhnih prostorov prestavljen na velike odre.

 

Zakaj orientalski ples, kot zdravilo za vse ženske?
Človek z dobro delujočo drugo čakro je čuten, poln veselja do življenja, ustvarjalen, zna uživati in sprejemati druge ljudi. Orientalski plesi osvobajajo telo in duha. Med plesom se pretakajo energije plesalke iz zemlje do neba in obratno. Orientalski ples predvsem odpira drugo čakro svadhisthana/sakralno čakro, ki je center spolnosti. Ravno pri tem plesu se kroži z boki, z vdihom in izdihom se stiskajo in sproščajo notranje trebušne in medenične mišice in ravno to povzroči ponovno rojstvo speče energije. Prav druga čakra je center telesnosti, čutnosti in odnosa do sebe in drugih. Njena barva je oranžna.

 

Ob pravilnem delovanju druge čakre je naše spolno življenje bogato in naše telo - imunski sistem, je zdravo. Hkrati pa je druga čakra zelo odvisna od delovanje prve čakre - zemeljske energije.

 

Druga čakra se nahaja tri prste pod popkom in hrani z energijo spolne organe (prostata, testisi, jajčniki, maternica) in sečila (sečni mehur, ledvice), del prebavnih organov (debelo in slepo črevo), križ in medenico. Povezana je s spolnimi žlezami, z reprodukcijo, s spolno močjo, z odvajanjem urina in delno z organi za prebavo in izločanje.

 

V drugi čakri se nahaja strah, jeza, žalost, radost, razni nepravi dražljaji na okolico, razne odvisnosti, ki lahko pripeljejo tudi do raznih drugih bolezni (astma, rak spolnih organov, debelosti, bolečine v križu, alergije), kreativnost, komunikacija, medsebojni odnosi in nadzor nad ljudmi, denarjem in spolnosti.

 

Človek z zdravo drugo čakro, je poln radosti in vitalne energije, ustvarjalen in uživa življenje. Se ne sramuje strasti in ima zdrav odnos do spolnosti. Zna sprejemati sebe in seveda tudi druge.

Obstaja veliko načinov, kako lahko svojo čakro znova spravite v pogon in jo okrepite in eden od načinov je tudi orientalski ples s pomočjo katerega izražamo čustva (pokažite jih) in pozitivne afirmacije, kot so: rada se imam, rada imam svoje telo in uživam v ustvarjalni energiji.

 

TRAJANJE:september - junij. Vaje potekajo 1 x tedensko po 60 minut ali 90 min.

 

OKVIRNI URNIK:ZAČETNA SKUPINA: torek ob 19.00
NADALJEVALNA SKUPINA: četrtek ob 18.00
TEKMOVALNA SKUPINA: četrtek ob 19.30

 

Aktualno veljavni urnik preverite na: https://www.lukec.net/images/datoteke/URNIK.pdf

 

CENA:Cena za 1 mesec – 25,00 EUR začetna skupina, 36,00 EUR nadaljevalna in tekmovalna skupina

 

MENTORJI:Vesna Stevanović