VPIS LETNIKOV v sezoni 2020/21: 2010, 2011, 2012, 2013

 

PROGRAM:
Korenine orientalskega plesa segajo daleč nazaj v zgodovino (prve dokaze o njegovem obstoju so našli že na jamskih slikarijah). Hipotez o njegovem namenu in vzroku za nastanek je več, prevladuje pa mnenje, da je šlo najprej za religiozno vrsto plesa, ki je posnemal gibe rojevanja in naj bi služil kot izraz zahvale ženskam, kot ustvarjalkam novega življenja, poleg tega naj bi bil njegov namen tudi priprava na porod.

 

Skozi čas je ta ples prevzel vlogo družabne dejavnosti. V arabščini so ga poznali pod imenom Raks Sharqi in so ga plesali moški, ženske in otroci ob različnih priložnostih prazničnega značaja ter doma. V prostorih, kjer so bile moške in ženske družbe ločene, so ljudje plesali eden za drugega za zabavo v vsakdanjih ali prazničnih oblačilih. V tej obliki se je Raks Sharqi obdržal do začetka 19. stoletja, ko so na Bližnji vzhod zaželi množično prihajati Evropejci. Pod njihovim vplivom je bil ta ples postavljen v javnost in je bil kmalu iz majhnih prostorov prestavljen na velike odre.

 

V Plesnem klubu Lukec imajo orientalski plesi že nekaj letno tradicijo in v sezoni 2016/17 smo se odločili, da ta program ponudimo tudi za otroke.

TRAJANJE:
september - junij. Vaje potekajo 1 x tedensko po 60 minut.

 

LOKACIJE IN OKVIRNI URNIK:
KRŠKO: toerk ob 19.00 

 

Aktualno veljavni urnik preverite na: https://www.lukec.net/images/datoteke/URNIK.pdf

 

CENA:
Cena za 1 mesec – 25,00 EUR

MENTORJI:

Vesna Stevanovič